Forge de Laguiole


Forge de Laguiole reprezintă o tradiție în făurirea de lame de cuțit care datează de mai bine de un secol. În 1828, primul făurar de cuțite se stabilește în Laguiole pentru a-și întemeia viața de familie în această zonă. Este pentru prima dată când profesia de fierar – făurar specializat în realizarea lamelor de cuțit – a apărut în această regiune. Tot în acest moment istoric, in Laguiole a fost creat primul cuțit pliabil care era simplu și practic. Avea o lamă cu vârf ascuțit, centrată în stil bourbonnaise, pentru a se plia perfect pe mâner. Plierea nu avea nici un decor, doar un arc pentru reținerea lamei în mânerul-teacă. Între 1850 și 1860, forma cuțitului Laguiole a devenit tot mai complexă, mânerul căpătând diverse forme pentru o mânuire mai eficientă, în special pentru activități de vânătoare și tranșare a vânatului. 

Din 1880 au fost fabricate primele cuțite din 3 piese. Acestea sunt compuse din mânerul cuțitului propriu-zis, mult dezvoltat față de mânerele primelor modele, conținând un tirbușon detașabil atașat mânerului, și aceeași lamă cu vârf ascuțit, centrată în clasicul stil burbonaisse. Trei decenii mai târziu, în 1909 apare faimosul decor la pliere: albina pe un cuțit Laguiole. Prezența sa la plierea cuțitelor este, potrivit legendei, un tribut adus curajului locuitorilor din Laguiole de către însuși Napoleon Bonaparte.

Primul război mondial (1914-1918) a dus la dispariția unei părți semnificative a forței de muncă din Laguiole. Doar trei meșteri vor continua să producă o cantitate foarte mică de cuțite Laguiole. În 1985, o echipă din podișul Aubrac, inclusiv primarul din Laguiole, a organizat relansarea fabricării cuțitului Laguiole în locul său de naștere. Aparitia Forge de Laguiole®️ a făcut ca acest vis să devină realitate în 1987, de atunci cuțitele celebre devenind adevărate piese de colecție, extrem de practice în bucătării și foarte cautate și apreciate în întrega lume, în special de amatorii de grătare sau fripturi, acompaniate de vinuri atent alese.

Cuțitul francez Laguiole este renumit pentru taisul sau excepțional, iar designul său unic este cunoscut astăzi în întreaga lume. Câțiva designeri celebri au reinterpretat designul cuțitului Laguiole: Philippe Starck, Jean-Michel Wilmotte, Ora Ito, Sonia Rykiel, Christian Ghion, Hermès, Ora Ito ... Mai mulți bucătari cunoscuti, precum Michel Bras, Chef Jean-Georges, Anne-Sophie Pic sau Pierre Gagnaire, și-au echipat restaurantele cu multe din cuțitele Laguiole. Aceste cuțite exceptionale sunt, de asemenea, prezente în MOMA, New York, și în alte galerii de renume.

ColectiaDe la: 2.520 Lei /SET
De la: 2.160 Lei /SET
1.498 Lei /BUC
2.595 Lei /SET