TOILE DE JOUY - TRECUT SI PREZENT

22/04/2017
de catre Andreea Dragoi

Toile este o panza de bumbac imprimata cu origini in Irlanda pe la mijlocul secolului al 18 lea care a devenit rapid populara in Franta si Marea Britanie. Termenul insa Toile de Jouy provine de la o suburbia a Parisului.

Toile este o panza de bumbac imprimata cu origini in Irlanda pe la mijlocul secolului al 18 lea care a devenit rapid populara in Franta si Marea Britanie. Termenul insa Toile de Jouy provine de la o suburbia a Parisului.

Cand a fost adus prima oara bumbacul din India in Franta, in secolul 16/17 a avut un success imediat. Tesatura moale si versatila care se spala usor, a devenit extrem de populara, fiind utilizata cam la orice, imbracaminte, lenjerie, ca tapet, draperii. Ingrijorat de acest imens succes si impactul asupra competitiei (manufacturile de matase, lana si in), Guvernul Francez a interzis importul, productia si folosinta bumbacului pentru aproape 70 de ani.

In 1759 a fost legalizat din nou importul si productia de bumbac fapt care a dus la aparitia multor fabrici si manufacturi fiind o cerinta mare de bumbac imprimat, la inceput fiind insa un business de familie, localizat in Jouy-en-Josas si fondat de Christophe-Phillipe Oberkampf (1738-1815) si designer-ul sau, Jean Baptiste Huet, .

Pentru imprimarea bumbacului sau altor fibre, Initial se foloseau placi de lemn ca ulterior sa se foloseasca placi de cupru pe care erau gravate diverse scene, tehnica care era deja raspindita in Anglia si Irlanda insa in Franta a fost inrodusa in 1770 de catre Oberkampf – proprietarul fabricii.

Folosirea placilor de cupru gravate a nascut posibilitatea crearii unor noi modele care nu se mai limitau la motive florale sau geometrice. Au fost angajati cei mai buni artisti ai vremii specializati in scene pastorale cu figuri umane. Astfel s-au putut crea desene cu linii mai fine, detalii mai frumoase si modele repetitive mult mai mari, cu scene sofisticate de vantoare, picnicuri, pastorale. A fost introdusa figura umana.

Toile, panza de bumbac imprimata cu origini in Irlanda pe la mijlocul secolului al 18 lea care a devenit rapid populara in Franta si Marea Britanie. Termenul insa Toile de Jouy provine de la o suburbia a Parisului.

In prezent multi artisti contemporani au preluat si adaptat “toil-ul”: Mike Demon (Brooklin Toile), Sassy Toile (DFC), and Toile de Derby (Flat Vernacular):

Compania Timorous Beasties din Scotia a lansat renumita Glasgow Toile schimband contextul pastoral al panzei traditionale cu un gen urban modern.

Comentarii

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu