POVESTEA INULUI

09/03/2020
de catre Andreea Dragoi

A fost odata ca niciodata….inul. Tesatura uneori dispretuita de omul modern pentru simplitatea si modestia aspectului sau iubita pentru calitatile sale: moale, racoroasa, rezistenta, durabila, autentica. Inul este una dintre cele mai vechi tesaturi de pe pamint, cele mai vechi fibre de in vopsit datind de acum 34.000 de ani inaintea erei noastre, descoperite intr-o pestera in actuala Republca Georgia. 

In Egipt a fost materialul folosit la imbracamintea faraonilor si clasei nobile, dar si oamenilor de rand, a viilor si a mortilor (la descoperirea mormantului lui Ramses II in 1881, fasele de in in care era infasurate mumiile sint perfect conservate dupa 3000 de ani).

Si in textele lui Homer si Herodot si referiri la aceasta tesatura denumita “linom: sau in Latina “linum” folosita pentru imbracaminte, asternuturi, franghii sau panzele ambarcatiunilor. In Vechiul Testament si in Noul Testament sint referiri la in si chiar Giulgiul din Torino este tesut din in. Deoarece este usor de spalat, in Evul mediu , asternuturile care reprezentau zestrea miresei erau facute din in de femeile din familia fetei, de aici si expresia in engleza de “linens” tinute si oferite miresei intr-un cufar numit “hope chest” (cufarul sperantei) traditie care a fost pastrata pina in secolul trecut.

In secolul 20, productia de in la scara mare a fost inlocuita de fabricarea bumbac ului si a fibrelor sintetice ca vascoza,rayonul sau poliesterul. In mod ironic, inul care a fost tesatura tuturor oamnilor din toate clasele sociale a devenit o tesatura scumpa. In ciuda tuturor noilor tesaturi aparute pe piata, termenul “linen” s-a pastrat pentru toate produsele textile folosite in baie si dormitor.

In ultimiii ani am remarcat insa o intoarcere la intelepciunea naturii ca reactie la saturatia de produse sintetice. Perdelele, draperiile si asternuturile de in sint iar apreciate, nu de toata lumea deoarece “se sifoneaza si nu stau impecabil” dar au farmecul si autenticitatea lor


Comentarii

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu