DAMASKUL

09/03/2020
de catre Andreea Dragoi

Tesatura suava, matasoasa, luxoasa a aristocratiei, folosita pentru vesminte, mobilier, draperii sau pentru a tapeta opulent peretii.


In zilele noastre oamenii cred ca damascul reprezinta un anumit motiv clasic elaborat si repetitiv. 

Si da, acest motiv este destul de des intalnit. Insa damaskul in adevaratul sens este un anumit tip de tesatura obtinuta printr-o tehnica complexa de tesere pentru a obtine diverse texture care dau umbre si lumini. 

Datorita faptului ca fiecare textura reflecta lumina in mod diferit, modelul este perceput prin diferenta de tonuri si chiar pentru a accenta acest lucru se folosesc uneori culori diferite in firele din care este tesut. 

Si, deoarece modelul este tesut in material acesta are intotdeauna doua fete – il puteti recunoaste acest tip de material ca fiind damask.

La origini, in China, acum mai mult de 1000 de ani, era tesut manual si de cele mai multe ori din fire de matase, de aceea damascul are din totdeauna statutul de tesatura de lux. 

Ulterior tehnica de tesere a damascului a fost preluata de marile centre de manufactura din Italia, Bizant si Orientul apropiat. Originea denumirii vine de la orasul Damaskus , care la inceputul evului mediu era unul dintre marile centre de negot si manufactura, aflat pe “Drumul Matasii”.

In 1801 a fost inventat razboiul de tesut Jacquard, fapt care a schimbat totul, productia fiind mult mai rapida, mai ieftina si modelele mai elaborate fapt care a facut damascul accesibil si clasei de mijloc.

Acum designeri cum ar fi Timorous Beasts au preluat vechile tehnici si au impins damaskul pe noi culmi cu modele impresionante introducind pisici, cranii - cum ar fi “the devil skull”, sau contraste de culoare din perioada pop, cu care se pot tapeta pereti, rezultind interioare absolut spectaculoase.Comentarii

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu