CATIFEAUA, MUST HAVE - UL ACESTUI AN!

09/03/2020
de catre Andreea Dragoi

Catifeaua, must have-ul acestui an! Una dintre cele mai moi si senzuale tesaturi, adeseori asociata cu regalitatea, cu un trecut indepartat atestat pana aproape de 2000 de ani inaintea erei noastre in Egiptul antic, catifeaua este un material statement.


Catifeaua, must have-ul acestui an!

Una dintre cele mai moi si senzuale tesaturi, adeseori asociata cu regalitatea, cu un trecut indepartat atestat pana aproape de 2000 de ani inaintea erei noastre in Egiptul antic, catifeaua este un material statement.

Tesatura elitelor a devenit foarte populară la Curtea din Bagdad datorită neguțătorilor din Kashmir, iar inceputurile Renașterii Italiene văd primele centre de producție de catifea în Europa, mai ales în Veneția și Florența, unde altfel catifeaua devine simbolul statutului aristocratic.


Unele din aceste fabrici din Venetia si Florenta inca mai exista si produc catifele urmand procedeele renascentiste: Luigi Bevilaqua, Rubelli sau Loris Zanca.


Fiind un material extrem de scump, la origini fiind produsa din fibre de matase cu insertii de fire de aur sau argint, catifeaua era rezervată celor foarte bogați, straielor oficiale sau celor ecleziastice, cât și mobilierului fin. 

Unul din motivele pentru care era preferata, era si datorita culorilor profunde obtinute prin vopsirea firelor cu pigmenti naturali: 

  • albastru de prusia, 
  • verde de china,
  • purpuriu sau 
  • rosu de cadmiu.

În epoca industrială materialul devine, în sfârșit, accesibil tuturor, iar fibrele folosite includ inul, mohairul, lâna, bumbacul sau cele sintetice precum poliester-ul, trevira. 

Daca sunteti interesati de acest material premium, SA Interiors va pune la dispozitie o serie de tesaturi de catifea pentru casa de cea mai buna calitate. 

Odată cu apariția formelor sinuoase în designul pieselor de mobilier la sfârșitul secolului XIX, catifeaua devine cunoscută și ca material de tapițerie. 

Interesul pentru mobilierul din catifea crește în anii ’20 – catifeaua este cel mai adesea asociată cuperioada de glorie a curentului Art Deco, datorită aspectului luxos și senzual pe care îl conferă oricărui obiect de mobilier.Recent, o serie de designeri vestimentari celebri – Balmain, Dries Van Noten sau Stella McCartney au readus catifeaua in lumina reflectoarelor, folosind-o in creatiile lor. 

Raf Simons, unul dintre cei mai străluciţi creatori din şcoala belgiană, a creat o colecție specială de tapițerii din catifea pentru Kvadrat, unul dintre brandurile iconice în materie de textile.

De-a lungul secolelor, de asemenea in timpurile moderne, catifeaua a fost folosita in amenajari, ca o “injectie” de eleganta, rafinament si originalitate. Caci “opulenta sa este egalata doar de marea ei versatilitate…” De Marinis, F.


Comentarii

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu