TARTANUL – TRECUT SI PREZENT

18/09/2017
de catre Andreea Dragoi

Daca va ganditi la o tesatura scotiana, va ganditi desigur la Tartan. Initial acesta a fost gandit ca o combinatie intre doua patrate insa in prezent sint mii de variatii si de culori.

Deci care este diferenta intre “plaid” si “tartan”? La origini, plaid este materialul/ obiectul de imbracaminte (kilt)– un fel de sal mare, iar tartan este modelul.

La inceputuri a fost tesut din lana insa in prezent se produce dintr-o varietate de fibre sintetice sau naturale.

In secolul 18 fiecare a fost impusa o lege "The Dress Act" prin care guvernul incerca sa tina sub control clanurile razboinice si a le identifica membrii dupa modelul "quilt-ului".

Cu toate acestea istoricii mai degraba asociaza diversele modele de tartan cu anumite zone decit cu apartenenta la o anumita familie.

Ulterior, tartanul a fost adoptat ca simbol al costumului national al Scotiei.

Cele mai populare tipologii de tartan au fost Royal Steward Tartan (predominant rosu) si Black Watch Tartan (verde, negru si albastru).


In 1746 englezii au infrint scotienii in batalia de la Culloden si ca parte a efortului de integrare a acestora, parlamentul englez a interzis purtarea tartanului

Ulterior aceasta lege a fost abrogate si regale George IV a purtat tartan in vizita sa in Scotia.

Insa daca va ganditi la momentul cand tartanul a inceput a fi utilizat in decorul caselor, acesta este, perioada reginei Victoria si a printului Albert. In 1847, dupa vizita in Scotia, printul Albert a cumparat castelul Balmoral, l-a extins si redecorat complet in stil scotian aristocratic – taratanul predominind ca design in toate textilele castelului. Mai mult a creat tartanul Balmoral (care in prezent este cunoscut ca si tartanul casei regale).

Balmoral a devenit resedinta de vara favorita a reginei Victoria, functionind si In prezent tot ca resedinta regala de vara.

In 1856 Thomas Burberry a deschis primul magazin in Basingstoke.



In prezent multi designeri folosesc tartanul in diverse amenajari fie contemporane fie rustice, dand nastere astfel unor interioare pline de caldura, culoare dar mai ales caracter.

Comentarii

Nici o postare găsită

Scrie un comentariu